Scoort in publicatie Inclusief Ondernemen MVO Nederland

Home » deventer scoort » Scoort in publicatie Inclusief Ondernemen MVO Nederland
by
with 0 comments
tags

Scoort in publicatie Inclusief Ondernemen MVO Nederland

Elles Reusen van Sallcon bedacht het programma Scoort, dat maakt gebruik van regionale ondernemersnetwerken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen.  Download hier het artikel of lees hieronder verder. Bedrijven die inclusief ondernemen zijn sterker en succesvoller. Met meer ruimte voor innovatie, en betrokken en bevlogen medewerkers. Bovendien heeft het een positief effect op de werksfeer. Om te laten zien hoe dat werkt, en dat het voor elke organisatie kan werken, vertellen experts en ondernemers uit uiteenlopende vakgebieden over hun ervaringen in de publicatie Succesvol inclusief ondernemen. Zoals Elles Reusen, over inclusief ondernemen in de regio.

Scoort: Lokaal bedrijvennetwerk als banenmotor

70% van de beschikbare functies wordt via een netwerk ingevuld. Omdat het netwerk van werkzoekenden over het algemeen beperkt is tot familie, vrienden en kennissen, proberen wij dat te vergroten met de netwerken van ondernemers in de regio.

Onze social community Scoort bundelt de netwerken van lokale ondernemers. Elke ondernemer kent op zijn beurt wel een bedrijf dat ook weer zelf een groot netwerk heeft. Zo bedekken we de hele stad. In onze eigen regio Deventer kwamen op deze manier al 300 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan. Naast Deventer is de Scoort-formule inmiddels ook succesvol in Zutphen en Apeldoorn, en we stellen hem beschikbaar aan alle regio’s die willen deelnemen en de werkloosheid flink te verlagen.

Bovendien zet Scoort in op de intrinsieke motivatie van bedrijven. De ondernemers vinden het geweldig om te merken hoe zij met een relatief kleine inspanning, grote impact hebben op het levens(geluk) van een ander. De formule werkt dus twee kanten op: het helpt mensen met een afstand tot werk en het biedt bedrijven een kans om inclusief te ondernemen.

Hier in Deventer hebben we bijvoorbeeld Go Ahead Eagles als deelnemer. Zij organiseren het komende EK voetbal voor vrouwen, en vormen met een dameselftal een team voor Deventer Scoort. Het verschil tussen werkend en werkzoekend is vaak een ontbrekende kruiwagen, en met het netwerk van de club kunnen de speelster in een paar uur per week veel betekenen voor werkzoekenden. Na een kennismaking kunnen ze inschatten bij welke netwerkrelatie een werkzoekende past, en vervolgens de eerste contacten leggen. Binnenkort gaan ze met de officiële spelersbus langs bij partners en sponsoren.

Bedrijvencompetitie en MVO-community

We hebben er een soort competitie voor bedrijven van gemaakt, met een knipoog. Deelnemende bedrijven en hun teams van werkzoekenden krijgen punten voor acties die kunnen leiden tot het vinden van een baan. Zoals het verspreiden van CV’s van de kandidaten, promotie op bedrijfssites, het organiseren van snuffeldagen, rondleidingen, stageplekken, werkervaringsplaatsen, trainingen en dergelijke. Het vinden van een baan levert uiteraard de meeste punten op.

Op de social community vind je ook een vacaturebank, een Social Return-loket, inspiratie en tips over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Leden kunnen er hun nieuws delen, connecties maken en discussies starten.

Tips

Hier zijn mijn tips om te scoren als bedrijf:

  • Werknemers zijn  vaak heel trots als hun bedrijf inclusief onderneemt. Zorg ervoor dat je medewerkers achter het MVO-verhaal staan en dit ook goed over kunnen brengen
  • Kies een bemiddelaar die persoonlijk de medewerkers met een afstand tot werk kent en daarmee kan zorgen voor een duurzame match
  • Wees als werkgever bereid te investeren in de begeleiding. Bijvoorbeeld met een jobcoach. Dit helpt om het dienstverband voor werknemer en werkgever tot een succes te maken
  • Werk samen met collega-bedrijven, deel (over)capaciteit en kennis. Creëer functies met jobcarving
  • Benut Social Return en selecteer zelf ook je leveranciers op basis van MVO-criteria. Heeft de leverancier een MVO-beleid en medewerkers met een afstand tot werk in dienst?
  • Werk met duurzame cateraars, koeriers en schoonmaakbedrijven
  • Er zijn allerlei subsidieregelingen voor het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking. Bekijk de mogelijkheden in je regio op www.subsidiecalculator.nl
  • Ervaar de voordelen en vergeet vervolgens de vooroordelen. Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen vaak meer dan werkgevers verwachten
  • Word lid van een Scoort-platform in jouw regio
  • Neem als team deel aan de bedrijvenchallenge binnen Scoort

Ik ben Elles Reusen, hoofd Marketing en Communicatie bij Sallcon en bedenker van de Scoort-formule. Als sociale onderneming hebben we als doel om werk mogelijk te maken voor iedereen. Met Scoort, onze social community in o.a. Deventer, Apeldoorn en Zutphen, pakken we de werkloosheid aan door bedrijvencompetitie waarin bedrijven hun netwerk inzetten om werk te vinden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat heeft vorig seizoen al 500 banen opgeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>